Сплата пенсійного збору у разі продажу нерухомості в Криму

Опубліковано: журнал «Експертус: Головбух», № 23 (1078) від 15.06.2018

СИТУАЦІЯ

На території ВЕЗ «Крим» знаходиться нерухомість (завод). Як сплачувати до Пенсійного фонду України збір на обов’язкове державне пенсійне страхування у разі продажу нерухомості нерезиденту (російській компанії)? Якщо нерезидент не сплатить збір до Пенсійного фонду, чим це може зашкодити сторонам? Як юридична особа —нерезидент України може сплатити збір до Пенсійного фонду в Україні, якщо вона має розрахункові рахунки тільки за кордоном?

РІШЕННЯ

Нормативно-правим актом, який наразі визначає особливості здійснення економічної діяльності в Автономній Республіці Крим, є Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014 № 1636-VII (далі— Закон № 1636).

Відповідно до пункту 3.1 Закону № 1636 на території ВЕЗ «Крим» діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої та зовнішньої міграції фізичних осіб.

ВЕЗ «Крим» запроваджено на десять повних календарних років— з 27.09.2014 по 27.09.2024 (п. 2.1 Закону № 1636).

При цьому згідно з пунктом 5.1 Закону № 1636 на території ВЕЗ «Крим» не справляють загальнодержавні податки та збори, визначені статтею 9 Податкового кодексу України (ПК), та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, передбачений Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 № 400/97-ВР (далі—Закон № 400).

Одним із об’єктів справляння зазначеного збору є нерухоме майно, яке придбавають підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи (п. 9 ст. 1 Закону № 400).

У пункті 12.3 Закону № 1636 окремо застережено, що під час тимчасової окупації загальнодержавні податки і збори, визначені статтею 9 ПК, статтею 271 Митного кодексу України, єдиний внесок, встановлений Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010№ 2464-VI та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, справляння якого здійснюється відповідно до Закону № 400, не справляють із доходів, отриманих юридичними особами (їх відокремленими підрозділами) та фізичними особами на тимчасово окупованій території, операцій та/або з інших об’єктів оподаткування (в тому числі об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням) на тимчасово окупованій території.

Отже, відповідно до наведених вище норм з 27.09.2014 по 27.09.2024 не справляють збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій щодо придбання нерухомого майна, розташованого на території ВЕЗ «Крим». Відтак, юридична особа — нерезидент України, яка є покупцем розміщеного у ВЕЗ «Крим» заводу, не повинна сплачувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

 

 


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *