Як внести зміни до відомостей Державного земельного кадастру. Який коефіцієнт використання земельної ділянки застосовувати до внесення змін

Опубліковано: журнал «Головбух», № 22 (1077) від 08.06.2018

 СИТУАЦІЯ. Підприємство є власником земельної ділянки на підставі державного акта. У 2018 році стало відомо, що ця земельна ділянка в електронній індексно-кадастровій карті має інший номер (3210900000:01:118:0001, а не 3210900000:01:132:0001). Територіальний орган Держгеокадастру відмовився його виправляти. Як діяти? Чи правомірно вимагає Держгеокадастр застосовувати більший коефіцієнт через помилковий кадастровий номер?

РОЗВ’ЯЗАННЯ. Підприємство може або оскаржувати дії/бездіяльність територіального органу Держгеокадастру, або виправляти помилку у власних документах. Також підприємство може звернутися до адміністративного суду із позовною заявою про визнання дій територіального органу Держгеокадастру протиправними.

 Помилка в кадастровому номері: як діяти

 Кадастровий номер земельної ділянки — це індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр і знаків. Такий номер надають земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігають за нею протягом усього часу існування (ст. 1 Закону України «Про Державний земельний кадастр» від 07.07.2011 № 3613-VI; далі — Закон про ДЗК). Це не просто набір випадкових 19 цифр. Перші десять означають код одиниці адміністративно-територіального устрою. Наступні дві — номер кадастрової зони, ще три — номер кадастрового кварталу. Чотири останні — номер земельної ділянки.

Тож числа — не стільки номер справи в архіві Держгеокадастру, скільки визначальна й унікальна характеристика земельної ділянки — номер кадастрового кварталу.

Як з’ясувати дійсний кадастровий номер

Кадастрові номери земельних ділянок зазначають у рішеннях органів державної влади, Ради міністрів АРК, органів місцевого самоврядування про передачу цих ділянок у власність чи користування, зміну їх цільового призначення, визначення їх грошової оцінки, про затвердження документації із землеустрою та оцінки земель щодо конкретних земельних ділянок (ч. 5 та ч. 6 ст. 16 Закону про ДЗК). Кадастровий номер скасовують лише у разі скасування державної реєстрації земельної ділянки. Зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою скасувати кадастровий номер.

Отже, щоб з’ясувати дійсний і достовірний кадастровий номер земельної ділянки, підприємство має надіслати запит до наведених органів. А залежно від з’ясованих відомостей — або оскаржувати дії/бездіяльність територіального органу Держгеокадастру (якщо правильним є кадастровий номер, зазначений у державному акті), або виправляти помилку у власних документах.

Як визначити коефіцієнт

Коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф), встановлюють на підставі Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Держкомзему від 23.07.2010 № 548 (п. 5 Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів[1]).

Це означає, що Кф визначають відповідно до цільового призначення земельної ділянки, зазначеного, в т. ч., у правовстановлюючих документах на таку земельну ділянку.

Вріз

Увага

Коефіцієнт визначають

відповідно до цільового призначення земельної ділянки

Цільове призначення земельних ділянок приватної власності змінюють відповідно до частини 3 статті 20 Земельного кодексу України за ініціативою власників земельних ділянок, розміщених:

  • у межах населеного пункту — сільська, селищна, міська рада;
  • за межами населених пунктів — райдержадміністрація;
  • за межами населених пунктів, що не входять до території району, або якщо райдержадміністрація не утворена — Рада міністрів АРК, обласна державна адміністрація.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, розробляють на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу Радою міністрів АРК, органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування на його розроблення.

Отже, цільове призначення земельної ділянки приватної власності змінюють винятково за ініціативою її власника відповідним рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які ухвалюють рішення про передачу цих земель у власність або надання в користування.

Який коефіцієнт застосовувати

Якщо цільове призначення належної підприємству земельної ділянки не змінювали, у територіального органу Держгеокадастру немає підстав змінювати Кф. Аналогічну правову позицію містить і постанова Верховного Суду України (ВСУ) від 30.03.2016 у справі № 21-6412а15 (2а/0470/5301/12)[2].

Відтак, у нашій ситуації підприємство може звернутися до адміністративного суду із позовною заявою про визнання протиправними дій територіального органу Держгеокадастру щодо застосування в розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки завищеного Кф та зобов’язати Держгеокадастр видати Витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки з використанням під час її розрахунку меншого Кф. Належність і прийнятність такого способу судового захисту підтвердив і ВСУ в постанові від 30.01.2018 у справі № 818/2896/14[3].

Виняток з описаної ситуації встановлено для земельних ділянок, інформації про які не містять відомості Державного земельного кадастру (ДЗК), або щодо яких у ДЗК немає коду Класифікації видів цільового призначення земель. У такому разі Кф застосовують зі значенням 2,0 (примітки 1 і 2 до Додатка 1 до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів). Однак земельна ділянка підприємства, найпевніше, під цей виняток не підпадає, позаяк територіальний орган Держкомзему від самого початку застосовував би до її нормативної грошової оцінки Кф у значенні 2,0.

РЕЗЮМЕ

Щоб з’ясувати дійсний і достовірний кадастровий номер земельної ділянки, підприємство надсилає запити до органів державної влади. Залежно від з’ясованих відомостей оскаржує дії/бездіяльність територіального органу Держгеокадастру (якщо в Державному акті зазначений правильний кадастровий номер) або виправляє помилку у власних документах.

Підприємство може звернутися до адміністративного суду із позовною заявою про визнання дій територіального органу Держгеокадастру протиправними.

[1] Затверджений наказом Мінагрополітики від 25.11.2016 № 489.

[2] reyestr.court.gov.ua/Review/57345868

[3] reyestr.court.gov.ua/Review/71911159


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *