Податок на майно: хто і скільки заплатить у 2017 році

Опубліковано: журнал «Головбух», № 1 (1008) від 06.01.2017 р.

Наприкінці минулого року нардепи погодили низку змін до Податкового кодексу. Внесення корективів не оминуло й податку на майно. Як оподатковуватимуть нерухомість, легковики та землю у 2017 році — детальніше у статті

У калейдоскоп передноворічних податкових трансформацій потрапив і податок на майно. По кому і якою мірою влучить ця повинність цього року? До яких хитрощів вдався законодавець у прагненні за рахунок нерухомості, транспорту й землі максимально й оперативно наповнити бюджети?

Немає нічого більш постійного, аніж зміни, — таким, безумовно, є лейтмотив дій нашої влади. Безупинно, щороку вона видає на-гора нові податкові зміни. Хвиля чергових податкових перетворень зачепила цьогоріч і податок на майно, до якого входять податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок і плата за землю. Новації зумовлені Законами України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.2016 № 1791-VIII (далі — Закон № 1791) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 № 1797-VIII (далі — Закон № 1797). Проаналізуємо законодавчі нововведення щодо податку на майно за окремими його складовими.

Податок на нерухоме майно

Найбільше внесено змін стосовно визначення об’єкта оподаткування податком на майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), а саме — розширено перелік нерухомості, яка не є об’єктом оподаткування цим податком. Такий перелік поповнили:

  • об’єкти нежитлової нерухомості затверджених урядом баз олімпійської та паралімпійської підготовки;
  • об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять і більше дітей;
  • об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів, закладів оздоровлення і відпочинку дітей, центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також зазначені вище заклади, які є неприбутковими або знаходяться на балансі неприбуткових підприємств, установ та організацій. При цьому у разі вилучення названих закладів з Реєстру неприбуткових установ та організацій платник має подати декларацію протягом 30 календарних днів із дня вилучення, а податок сплатити — починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому сталося вилучення з Реєстру (пп. 266.2.2 Податкового кодексу України; ПК);
  • об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що розташовані на території населених пунктів на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення. Такі об’єкти не оподатковуються тимчасово — у період із 14.04.2014 до 31 грудня року, в якому завершено антитерористичну операцію. Утім, якщо протягом зазначеного періоду платник усе ж нарахував і сплатив суми податку на нерухомість, то відповідно до статті 266 ПК такі суми вважаються надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями і підлягають поверненню (п. 38.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Окрім встановлення додаткових об’єктів, які не є об’єктами оподаткування, законодавець визначив і додаткові об’єкти, стосовно яких можуть бути надані пільги з податку на нерухомість.

Зокрема, для фізичних осіб з огляду на їхній майновий стан і рівень доходів місцеві ради можуть встановити пільги щодо об’єктів не лише житлової, а й нежитлової нерухомості. Крім того, місцеві ради залежно від майна, що є об’єктом оподаткування, мають право встановити пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості. Вочевидь, при цьому місцеві ради зважатимуть на статус, цільове призначення та/або інші характеристики таких об’єктів нерухомого майна.

Наразі п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі об’єкта(ів), за перевищення якого фізичні особи не можуть користуватися пільгами з податку на нерухомість, визначають за підпунктом 266.4.1 ПК, а не за рішенням місцевої ради, як це відбувалося раніше.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Обчислюючи розмір податку на нерухомість, потрібно мати на увазі, що з початку поточного року і до прийняття місцевою радою рішення про встановлення ставки цього податку на 2017 рік, застосовуються раніше встановлені цією радою ставки податку із коефіцієнтом 0,5.

Зважаючи на збільшення удвічі розміру мінімальної заробітної плати (МЗП) законодавець удвічі зменшив окремі ставки та величини, що мають прив’язку до МЗП. Відтак, максимальну ставку податку на нерухомість знижено з 3 до 1,5% розміру МЗП за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Крім того, відтепер місцеві ради мають інформувати контролюючі органи про прийняті рішення щодо ставок і наданих пільг зі сплати податку на нерухомість до 25 грудня року, що передує звітному (а не до 1 лютого поточного року, як раніше). При цьому подавати таку інформацію потрібно за затвердженою Кабміном формою. Для чого Уряд до 01.04.2017 має прийняти відповідний нормативно-правовий акт.

Транспортний податок

Через збільшення удвічі розміру МЗП переглянуто і середньоринкову вартість легкових автомобілів, які є об’єктом оподаткування транспортним податком. Віднині вона має перевищувати не 750, а 375 розмірів МЗП.

Як і раніше, вартість авто має визначати Мінекономрозвитку станом на 1 січня податкового (звітного) року з огляду на марку, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна і тип пального легкового автомобіля. Натомість тип двигуна, тип коробки передач і пробіг легковика тепер не є визначальними під час встановлення середньоринкової вартості легкових автомобілів для оподаткування транспортним податком. Перелік відповідних автомобілів Мінекономрозвитку зобов’язаний щороку оприлюднювати на своєму офіційному веб-сайті до 1 лютого податкового (звітного) року.

Плата за землю

Із початку цього року від сплати земельного податку додатково звільняються державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади і заклади оздоровлення й відпочинку, центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту інвалідів, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також зазначені вище заклади, які є неприбутковими або перебувають на балансі неприбуткових підприємств, установ та організацій. У разі вилучення таких закладів із Реєстру неприбуткових установ та організацій платник податку подає декларацію протягом 30 календарних днів із дня вилучення, а податок сплачує починаючи з місяця, наступного за місяцем, коли об’єкт було вилучено з Реєстру.

Суб’єктів космічної діяльності, які отримали ліцензію на її провадження та беруть участь у реалізації ратифікованих ВРУ міжнародних договорів (угод) з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки, звільнено від сплати земельного податку за земельні ділянки виробничого призначення до 01.01.2023.

Також не сплачуватимуть плату за землю (як земельний податок, так і орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності) фізичні та юридичні особи за земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення (п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПК). За аналогією з податком на нерухомість звільнення від оподаткування платою за землю передбачене також на період із 14.04.2014 до 31 грудня року, в якому завершено АТО. Нараховані та сплачені у цей період суми плати за землю відповідно до статей 269-289 ПК вважаються надміру сплаченими грошовими зобов’язаннями і підлягають поверненню.

Натомість національні й державні дендрологічні парки відтепер не звільняються від сплати земельного податку.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Наразі фізична особа, яка звільнена від сплати земельного податку на підставі пункту 281.1 ПК і має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, має право на власний розсуд обрати й надалі змінити земельну ділянку для застосування пільги. Для цього така фізична особа має до 1 травня поточного року подати відповідну письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки. Пільгу починають застосовувати до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву.

Ставки земельного податку практично не зазнали змін. Єдине — встановлено нижнє граничне значення ставки земельного податку для сільськогосподарських угідь. А саме:

  • не менше ніж 0,3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки (якщо її проведено);
  • не менше ніж 0,3% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по АРК чи по області, якщо нормативну грошову оцінку земельних ділянок за межами населених пунктів не проведено.

Більш відчутно змінилися граничні розміри орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Так, для більшості неприватних земель мінімальний розмір річної суми платежу з орендної плати вже не є сталою та універсальною величиною (3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки). Тепер він прив’язаний до розміру земельного податку — не менше ніж один розмір, встановлений для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території. У звʼязку з цим ускладнилася й процедура обчислення мінімально можливого розміру орендної плати, позаяк для цього потрібно «піднімати» відповідне рішення конкретної місцевої ради і з’ясовувати розмір земельного податку для конкретно цієї категорії земельних ділянок.

ВРІЗ

Викладене вище не стосується лише пасовищ у населених пунктах, яким надано статус гірських, а також баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджує Кабмін. Для них мінімальний граничний розмір орендної плати не встановлений, а от максимальний становить один розмір земельного податку для пасовищ та 0,1% нормативної грошової оцінки земельної ділянки — для баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки.

Під час обчислення розміру плати за землю слід мати на увазі, що індекс споживчих цін за 2016 рік, що використовують для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, застосовується зі значенням:

  • для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) — 100%;
  • для земель несільськогосподарського призначення — 106%.

Для наступних періодів, якщо індекс споживчих цін перевищує 115%, такий індекс застосовуватимуть зі значенням 115.

Серед інших законодавчих змін відзначимо уточнення процедури нарахування земельного податку фізичним особам. Його нараховують контролюючі органи за місцем знаходження земельної ділянки, а податкове повідомлення-рішення про внесення податку надсилають платникові за місцем його реєстрації.

Конкретизовано також, що в разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника — фізичної особи до іншого після 1 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власникові нове податкове повідомлення-рішення. Як наслідок, попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Платники, які не згодні із застосовуваними даними під час нарахування земельного податку, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:

  • розміру площі земельної ділянки;
  • права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Якщо зазначені платником дані підтверджені оригіналами відповідних документів (правовстановлювальних, щодо користування пільгою), то контролюючий орган протягом 10 робочих днів проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) платникові нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення, відповідно, вважається скасованим (відкликаним).

Насамкінець звертаємо увагу на те, що і в Законі № 1791, і в Законі № 1797 спеціально застережено, що у 2017 році до рішень, прийнятих органами місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів (до яких належить і податок на майно) не застосовують вимоги ПК щодо:

  • принципу стабільності (недопущення зміни будь-яких елементів податків і зборів пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду);
  • офіційного оприлюднення місцевою радою рішення про встановлення місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду;
  • прийняття місцевою радою рішення про встановлення місцевих податків і зборів до початку наступного бюджетного періоду.

Це свідчить про те, що, прагнучи наповнити бюджети максимально і зараз, законодавець свідоме ігнорує основоположні засади податкового законодавства.

ВРІЗ

Важливо

Розмір річної орендної плати

тепер — не менше за розмір земельного податку, встановлений для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території

 

 


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *