Як отримати інформацію про НГО сільгоспугідь

Опубліковано: Головбух-Агро № 6 за березень 2021 року

Запитання: Як на практиці отримати інформацію про НГО сільськогосподарських угідь в розрізі категорій угідь (ріллі, пасовищ, сіножатей, насаджень) для прорахунку ЄП 4 гр. При замовленні на порталі Держгеокадастру Витягу із техн. документації ро НГО зем. ділянки (e.land.gov.ua) отримано дані загальної вартості по НГО сільськогосподарських угідь і несільськогосподарських угідь без розшифровки по видам угідь?

 Відповідь: За приписами п. 2921.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю.

Згідно із п. 293.9 ПКУ для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування і встановлюється у відсотках бази оподаткування.

У ч. 2 ст. 20 Закону України «Про оцінку земель» від 11.12.2003 № 1378-IV (далі – Закон № 1378) передбачено, що дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформлюються як витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

Водночас, відповідно до розділу 6913 Вимог до змісту, структури і технічних характеристик електронного документа, що є додатком 1 до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 № 1051, елемент «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки сільськогосподарського призначення» (AgriculturalsNormativValuationParcel), наведений у додатку 54 до цих вимог, включає елементи, які містять відомості про нормативну грошову оцінку земельної ділянки сільськогосподарського призначення, в яких, зокрема, зазначаються:

  • елемент «Агровиробничі групи ґрунтів» (AgroGroups), який застосовується для зазначення агровиробничих груп ґрунтів, а саме:
  • в елементі «Нормативна грошова оцінка агровиробничої групи ґрунтів відповідного сільськогосподарського угіддя природно-сільськогосподарського району, гривень за гектар» (Gagr) – дані про нормативну грошову оцінку агровиробничої групи ґрунтів відповідного сільськогосподарського угіддя природно-сільськогосподарського району, а саме:
  • елемент «Рілля, перелоги» (Arable) – застосовується для зазначення нормативної грошової оцінки агровиробничої групи ґрунтів ріллі та перелогів;
  • елемент «Багаторічні насадження» (PerennialPlants) – застосовується для зазначення нормативної грошової оцінки агровиробничої групи ґрунтів багаторічних насаджень;
  • елемент «Сіножаті» (Grasslands) – застосовується для зазначення нормативної грошової оцінки агровиробничої групи ґрунтів сіножатей;
  • елемент «Пасовища» (Pasture) – застосовується для зазначення нормативної грошової оцінки агровиробничої групи ґрунтів пасовищ.

Отже, в разі заповнення заяви про надання відомостей з Державного земельного кадастру щодо нормативної грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення заявнику має бути наданий Витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки зі вказівкою всіх вищевказаних елементів, у тому числі і елементів щодо НГО окремих угідь.

Разом із тим, відповідно до абз. 10 та 12 пп. 12.3.3 ПКУ орган місцевого самоврядування у десятиденний строк з дня затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель направляє в електронній формі до податкового органу та Держгеокадастру інформацію про нормативну грошову оцінку земель у порядку та за формою, затвердженими КМУ.

Держгеокадастр не пізніше 15 липня поточного року оприлюднює на своєму офіційному вебсайті зведену інформацію про проведену нормативну грошову оцінку земель.

Тож довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2021 розміщений за наступним посиланням https://land.gov.ua/info/dovidnyk-pokaznykiv-normatyvnoi-hroshovoi-otsinky-silskohospodarskykh-uhid-v-ukraini-stanom-na-01-01-2019/.

Інформація про нормативну грошову оцінку сільськогосподарських земель розміщена і на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/325490.html, однак лише станом на початок минулого року.

У Довіднику у форматі таблиці Excel наводяться показники НГО 1 га за всіма видами угідь: рілля, перелоги, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища. ДПСУ неодноразово наголошувала на можливості застосування вказаних показників при обчисленні податкових зобов’язань (див., наприклад, ІПК від 18.01.2021 № 215/ІПК/99-00-04-03-03-09).

Тому якщо отримати Витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки зі вказівкою елементів щодо НГО окремих угідь не вдасться, можна скористатися даними вищевказаного ресурсу.


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *