За якою ставкою земподатку оподатковувати нелісові землі

Опубліковано: Головбух-Агро № 6 за березень 2021 року

 Запитання: Підприємству виданий державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, цільове призначення – для ведення лісового господарства. До загальної площі цієї ділянки входять як лісові, так і нелісові землі (болото, рілля, землі під господарськими будівлями). Як правильно обрати ставку податку з рішення місцевої ОТГ- по коду 09, чи все-таки по 01 – для ріллі, для болота -10, а для забудови -03.

Цільове призначення земельної ділянки: 09.01 Для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг

 Відповідь: У відповідності до статті 5 Лісового кодексу від 21.01.1994 № 3852-XII (ЛКУ) до земель лісогосподарського призначення належать:

  • лісові землі, на яких розташовані лісові ділянки; та
  • нелісові землі, зайняті сільськогосподарськими угіддями, водами й болотами, спорудами, комунікаціями, малопродуктивними землями тощо, які надані в установленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства.

Аналогічні положення містять і підпункти 14.1.98 та 14.1.119 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)

В свою чергу, лісовими ділянками є ділянки лісового фонду України з визначеними межами, виділені відповідно до ЛКУ для ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів без вилучення її у землекористувача або власника землі (стаття 1 ЛКУ).

Отже, у відповідності до ЛКУ та ПКУ землі лісогосподарського призначення як категорія земель включають у себе такі угіддя, як лісові та нелісові землі.

У відповідності до п. 286.1 підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Склад угідь вноситься до Державного земельного кадастру (ч. 1 ст. 15 Закону України від 07.07.2011 № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр»).

Класифікація угідь наведена в додатку 4 «Перелік угідь згідно з Класифікацією видів земельних угідь (КВЗУ)» до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 1051.

КВЗУ містить підгрупи «рілля» (код 001.01), «болота» (код 003.03), земельні лісові ділянки, вкриті лісовою рослинністю (код 005.01) та ін.

При цьому особливості оподаткування земельних ділянок, наданих на землях лісогосподарського призначення (незалежно від місцезнаходження), земельним податком передбачені ст. 273 ПКУ.

Так, податок за лісові землі складається із земельного податку та рентної плати, що визначається податковим законодавством (п. 273.1). Ставки податку за один гектар лісових земель встановлюються відповідно до статті 274 (не більше 0,1% від їх нормативної грошової оцінки) та ст. 277 ПКУ (не більше 0,1% від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, якщо нормативну грошову оцінку земельної ділянки не проведено).

Пункт 273.2 ПКУ передбачає, що ставки податку за один гектар нелісових земель, які надані у встановленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства, встановлюються відповідно до ст. 274 ПКУ (у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки; а за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності) – не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки

Разом із тим, форма Типового рішення про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017

№ 483, не передбачає можливості встановлення ставок земельного податку відносно складу угідь, а виключно за видом цільового призначення земель відповідно до Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Держкомзему від 23.07.2010 № 548. Стосовно земель лісогосподарського призначення це:

  • 01 – для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг;
  • 02 – для іншого лісогосподарського призначення;
  • 03 – для цілей підрозділів 09.01-09.02 і для збереження та використання земель природно – заповідного фонду.

Тож, виходячи із умов запитання, підприємству за всі нелісові землі у складі земельної ділянки з цільовим призначенням «для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг» слід обрати ставку земельного податку за кодом 09.01 із рішення місцевої ради про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку.

 


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *