Оформлення спадкових прав на земельні паї за дорученням

Опубліковано: журнал «Головбух», № 37 (900) від 13.10.2014 р., с. 32-35

З листа до редакції: «ТОВ здійснює діяльність із вирощування сільськогосппродукції на землях, орендованих у власників земельних часток (паїв). Однак низка орендодавців не переоформили (не узаконили) своє спадкове право на зазначені земельні ділянки. На підставі договору доручення від законних спадкоємців ТОВ власним коштом оформлює спадкові справи, технічну документацію із землеустрою, реєструє з подальшим виготовленням відповідні правовстановлюючі документи на землю. Понесені витрати значні. Як правильно відображати їх в обліку?»

Згідно із частиною першою статті 1000 Цивільного кодексу України (ЦК) за договором доручення певні юридичні дії здійснює повірений (у нашому випадку — ТОВ) від імені та за рахунок довірителя (у цьому разі — громадян-спадкоємців). Правочин, що його вчинив повірений, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов’язки довірителя.
Отже, оформлення спадкових справ та технічної документації із землеустрою, здійснення державної реєстрації з подальшим виготовленням відповідних правовстановлюючих документів на землю ТОВ здійснює від імені таза рахунок громадян-спадкоємців земельних часток (паїв). До того ж умова «за рахунок» означає те, що витрати на здійснення таких юридичних дій повинні нести громадяни-спадкоємці як довірителі.
Отже,кошти, сплачені ТОВ на виконання умов договору доручення, є витратами громадян-спадкоємців за вчинення юридичних дій, передбачених таким договором. Тобто сума таких коштів має бути відшкодована останніми на користь ТОВ на підставі пункту 2 частини другої статті 1007 ЦК.
Водночас навряд чи громадяни-спадкоємці компенсуватимуть витрати ТОВ шляхом сплати йому грошових коштів. Скоріше за все, між ними та ТОВ досягнута домовленість про спрямування таких витрат на зменшення орендної плати за земельну частку (пай).
Не варто забувати і про винагороду ТОВ за вчинення ним зазначених у договорі юридичних дій.
Відповідно до статті 1002 ЦК ТОВ має право на плату за виконання свого обов’язку за договором доручення, якщо інше не встановлено таким договором або законом. Якщо в договорі доручення не визначено розміру такої плати або порядку її виплати, її виплачують після виконання доручення відповідно до звичайних цін на такі послуги.
Тож якщо в договорі доручення між ТОВ та громадянином-спадкоємцем визначено, що ТОВ не отримує плату за таким договором, то надані ТОВ послуги за цим договором, швидше за все, податківці вважатимуть додатковим благом (пп. 14.1.47 Податкового кодексу України; ПК). Через це ТОВ як податковий агент відповідно до пункту 168.1 та підпункту «е» підпункту164.2.17ПК повинне сплатити ПДФО із вартості безоплатно отриманих громадянином-спадкоємцем послуг, визначеної за правилами звичайної ціни.
Якщо у договорі доручення між ТОВ та громадянином-спадкоємцем не буде зазначено про безоплатність такого договору, але водночас не визначено і розміру плати за послуги ТОВ, то громадяни-спадкоємець повинен сплатити винагороду ТОВ відповідно до звичайних цін на такі послуги.
Тому найоптимальнішим варіантом у цьому випадку буде встановлення у договорі доручення між ТОВ та громадянином-спадкоємцем конкретного (за бажання — мінімального, наприклад, 1 грн.) розміру винагороди ТОВ за надання ним послуг повіреного. У такому разі у ТОВ не буде обов’язку сплачувати ПДФО (бо його послуги є оплатними), а також не потрібно буде мати зайвий клопіт із з’ясуванням та доведенням розміру звичайних цін за послуги повіреного.

Податковий облік

податок на прибуток
Відповідно до підпункту 136.1.19 ПК кошти, що надходять повіреному в межах договору доручення, не враховуються ним для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.
Платежі платника податку в сумі вартості товару на користь комітента, принципала тощо за договорами комісії, агентськими договорами та іншими аналогічними договорами, перераховані платником на виконання цих договорів, не включають до складу витрат та не враховують при визначенні оподатковуваного прибутку (пп. 139.1.2 ПК).
Отже, ТОВ не відображає в обліку з податку на прибуток витрати, здійснені ним за договором доручення. Зокрема, на отримання витягу з державного реєстру прав на нерухоме майно, сплату державного мита за державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно, за надання відомостей з державного земельного кадастру про земельну ділянку, за державну реєстрацію земельної ділянки; оплату нотаріусу за видачу свідоцтва про право на спадщину; оплату послуг за виготовлення технічної документації щодо меж земельних ділянок, за формування кадастрових планів земельних ділянок.

ПДВ
Здійснення ТОВ зазначених юридичних дій та передача їх результату громадянам-спадкоємцям породжує запитання щодо потреби відображення податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ за операціями з постачання послуг у межах договору доручення (п. 189.4 ПК).
Зверніть увагу, що відповідно до підпункту 197.1.18 ПК операції з постачання державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги, обов’язковість отримання (надання) яких установлює законодавство, включаючи плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо звільняються від оподаткування ПДВ. Послуги нотаріуса як особи, що провадить незалежну професійну діяльність,також не оподатковують ПДВ.
Отже, усі зазначені в запитанні юридичні дії не оподатковують ПДВ. Значить, у ТОВ немає передбачених пунктом 189.4 ПК підстав для збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту при здійсненні таких дій та передачі їх результату громадянам-спадкоємцям.

оподаткування винагороди
Водночас ТОВ згідно з пунктом 137.1 ПК має відобразити в податковому облікуз податку на прибуток дохід у сумі винагороди за договором дорученняза результатами підписання із громадянином-спадкоємцем актів наданих послуг за договором доручення або інших документів, які підтверджують надання таких послуг.
Податкові зобов’язання з ПДВ за операцією зі сплати повіреному винагороди за договором доручення ТОВ відображає за першою подією(п. 187.1 ПК):
• на дату підписання актів наданих послуг за договором доручення (або інших документів, які підтверджують надання таких послуг);
• або на дату зарахування коштів від громадянина-спадкоємця на банківський рахунок чи оприбуткування таких коштів у касі ТОВ (уразі відсутності каси — на дату інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує ТОВ).
Імовірно такою першою подією буде підписання акта наданих послуг.

Бухгалтерський облік

Відповідно до підпункту 6.2 П(С)БО 15 «Доходи» сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощоне визнається доходами. У свою чергу, у підпункті 9.1 П(С)БО 16 «Витрати» визначено, що не визнаються витратами й не включаються до звіту про фінансові результати платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо.
Нарахована винагорода за послуги,надані довірителю, відображається у повіреного за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг». Облік собівартості реалізованих за звітний період посередницьких послуг відображається у повіреного за дебетом субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг». До собівартості може бути включено заробітну плату працівників ТОВ, оплату ТМЦ та послуг, які були безпосередньо задіяні в процесі надання послуг. Важливо такі витрати не плутати з витратами, які здійснені за договором доручення.
Кореспонденцію рахунків при виконанні договору доручення систематизовано у Таблиці.

Зміст операції Д-т К-т
Оплата витрат на виконання договору доручення 631 311
Відображення заборгованості громадянина-спадкоємця щодо погашення витрат на виконання угоди 377 631
Підписання актанаданих послуг за договором доручення або іншого документ, який підтверджує надання таких послуг, визнано дохід 361 703
Відображенняповіреним суми податкового зобов’язання з ПДВ на суму винагороди 703 641
Відображення собівартості наданих послуг за договором доручення, визнання витрат 903 20

631

661

Перерахування винагороди за посередницькі послуги повіреному 311 361
 

Нарахування орендної плати за отриману земельну ділянку

231

92

93

685
Залік заборгованостей між ТОВ та фізичною особою щодо витрат на виконання договору доручення 685 377
Списання доходів та витрат на фінансові результати 703

79

79

903

 


Шановний Відвідувачу мого сайту!

Мені дуже приємно, якщо ця стаття допомогла Вам знайти відповіді на Ваші запитання.

Водночас, кожна ситуація має свої нюанси, а врахувати їх всі в одній статті неможливо. Тож якщо Ви маєте додаткові запитання, в коментарі до цієї статті Ви можете їх написати, а відповідь я надам негайно після оплати Вами 230 грн (це вартість 6 хвилин моєї роботи та мінімальна оплачувана одиниця надання послуг у нашій Фірмі). У випадку, коли запитання виявляться надскладними і для відповіді мені знадобиться більше часу, я повідомлю Вам про це одразу після отримання Ваших запитань.

На сайті відображатимуться лише коментарі, які не потребуватимуть надання відповідей правового характеру, а також ті, які містять додаткові запитання, відповіді на які оплачені у вказаному вище розмірі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *